
Tiramisù
Tiramisù er min yndlingsdessert fra det italienske køkken, og i skrivende stund er det hele familiens favoritdessert. En italiensk klassiker der på én gang er cremet, luftig og en uovertruffen smagsoplevelse. Fantastico!
Til trods for at Tiramisù er så lækker, så består den af kun 7 ingredienser og er forholdsvis enkel at lave. Omdrejningspunktet er to italienske specialiteter, nemlig den cremede friskost mascarpone og de aflange savoiardi småkager (lady fingers). Når de kaffedyppede savoiardi blødes op i mascarpone-cremen bliver det magisk.
Tiramisù menes at have sin oprindelse fra de to norditalienske regioner Veneto eller Friuli-Venezia Giulia. På italiensk betyder tiramisù noget i retning af “kvik mig op”, og det kan skyldes den opkvikkende effekt fra den stærke kaffe. Men det bliver nok aldrig videnskabeligt bevist, at Tiramisù har en opkvikkende effekt 🙂
Den originale opskrift er uden alkohol, savoiardi småkagerne dyppes kun i stærk kaffe (espresso). Mange blander dog kaffen med den italienske hedvin Marsala eller den italienske mandellikør Amaretto. Jeg har prøvet både med og uden alkohol, og begge dele smager fantastisk – det er ikke alkoholen det kommer an på.

Tiramisù
Ingredienser
- 250 g mascarpone
- 200 g savoiardi (lady fingers)
- 4 stk æg
- 130 g sukker
- 1/2 stk vaniljestang
- 1 dl espresso / stærk kaffe (afkølet)
- Kakaopulver
Sådan gør du
- Lav 1 dl espresso eller stærk kaffe og lad det afkøle
- Pisk en luftig æggesnaps af 4 æggeblommer og halvdelen af sukkeret
- Hæld eventuel væde af mascarponeosten. Tilsæt den og vaniljekorn til æggesnapsen. Pisk indtil cremen er luftig, og sæt den herefter på køl.
- Pisk de 4 æggehvider med den anden halvdel af sukkeret. Pisk indtil der dannes små toppe og skålen kan vendes på hovedet uden at blandingen glider ud.
- Nu skal de piskede æggehvide røres forsigtigt ind i mascarponecremen. Tilsæt det lidt efter lidt, og rør forsigtigt så luften ikke går ud af cremen. Må ikke piskes.
- Kom et ganske tyndt lag mascarponecreme i bunden af din serveringsskål på ca. 20×25 cm.
- Dyp bunden af savoiardi småkagerne i espressoen/kaffen. Kun et hurtigt dyp, og læg dem i ovenpå mascarponecremen.
- Kom herefter halvdelen af mascarponecremen på. Læg et ny lag med dyppede savoiardi småkager. Og slut af med resten af mascarponecremen.
- Sæt din tiramisù i kølekabet. Her skal den helst stå minimum 4-6 timer inden servering, og gerne natten over.
- Inden servering drysses kakaoen på. Jeg plejer at sigte den igennem en køkkensi, det giver et jævnt lag.