
Spansk omelet
Spansk omelet er et let at lave, og smager utroligt godt. Den kan nydes varm direkte fra panden, afkølet til stuetemperatur eller fra køleskabet dagen efter. I Spanien serveres den ofte i mindre stykker som tapas.
Den spanske omelet kendes under mange navne. På vores breddegrader kalder vi den også spansk tortilla, mens den i spansktalende lande kaldes tortilla de patatas, tortilla española eller tortilla de papas.
Trods de mange navne, så findes en traditionel spansk omelet kun i to udgaver. Spørgsmålet er om det skal være med eller uden løg. Det er en smagssag, og i Spanien kan man få begge dele – både på restauranter og de færdiglavede i køledisken. I øvrigt serveres en traditionel spansk omelet aldrig med ost.
Men uanset de spanske traditioner, så smager spansk omelet også godt med f.eks. tern af chorizo, stegte bacontern eller forskellige grøntsager. Det er bare at prøve sig frem, og det gælder også med osten.
Nem opskrift på spansk omelet
- 1 stort løg (eller 2 små)
- 450 gram kogte kartofler
- 6 æg
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- Sort peber, friskkværnet
- Cherrytomater og purløg (til servering)
Fremgangsmåde
- Skær de kogte, og helst kolde, kartofler i små firkanter. Hak løget fint.
- Pisk æg sammen med salt og peber.
- Opvarm olivenolien i en stor pande. Tilsæt kartofler og løg, og lad det stege ved middel varme indtil kartoflerne er næsten møre, men uden at tage farve og få stegeskorpe.
- Hæld herefter æggeblandingen på panden med dine kartofler og løg. Lad det stege i ca. 10-12 minutter med moderat varme indtil det har taget farve i bunden. Uden at røre i det.
- Nu kommer det moment, som godt kan drille første gang du laver spansk omelet. Læg en stor tallerken eller et fad henover panden, og vend omeletten over på tallerkenen/fadet.
- Lad omeletten glide over på panden igen, og lade den stege på den anden side i 5-6 minutter, stadig ved moderat varme.
Jeg pynter ofte min spanske omelet med tomat og hakket purløg. Det smager godt, og så giver det en flot farvespil. Mange andre bruger bredbladet persille eller andre krydderurter.
Tips til spansk tortilla
Når du skal vende omeletten, så sørg først for, at omeletten slipper panden. Gør den det, så er tricket at vende panden i en hurtig bevægelse.