
Røsti – lækre kartoffelrøsti
Kartoffelrøsti, eller bare røsti, er en dejlig klassiker. Mange kan nok nikke genkende til at have købt en pose kartoffelrøsti i supermarkedet, og varmet dem i ovnen. De færdige smager godt, men de er utrolig nemme at lave selv, og så smager de altså endnu bedre!
Røsti stammer fra Schweiz, hvor de i gamle dage blev spist til morgenmad. Nu er de mere populære i alle mulige udgaver til frokost og aftensmad, og mange kalder det for nationalretten i Schweiz. Røsti kan nemlig også laves med mange forskellige ingredienser og i forskellige størrelser.
Her laver vi den helt klassiske lille udgave med kartofler, løg og æg. De er perfekte tilbehør til et utal af retter, men fra min barndom kender jeg det bedst som tilbehør til oksekød og bearnaisesauce. Lækkert 😊
Alternativt kan røsti spises som de er med lidt krydret creme fraiche dip, de kan også serveres som appetizer med f.eks. lidt dressing, røget laks og krydderurter på toppen eller laves noget større og bruges som et vegetarisk alternativ til en hakkebøf/burgerbøf. Der er mange muligheder med disse nemme kartoffelrøsti.
Uanset hvor store du laver dem, og hvad du bruger dem til, så husk at presse så meget væske ud af de revne kartofler som muligt. Det er hemmeligheden bag lækre, sprøde kartoffelrøsti.
Nem opskrift på kartoffelrøsti (10-12 stk., 4 personer)
- 800 gram kartofler, groft revet
- 1 løg, groft revet
- 1 æg
- Salt, friskkværnet peber
Fremgangsmåde kartoffelrøsti
- Skræl kartoflerne og riv dem på den grove side af råkostjernet.
- Pres så meget væske som muligt ud af de revne kartofler, pres dem gerne i et viskestykke.
- Riv også løg på den grove side af råkostjernet.
- Bland kartoflerne med de revne løg og æg. Tilsæt salt og friskkværnet peber, og bland det hele godt.
- Form 10-12 runde kartoffelrøsti. Hvis du vil imponere gæsterne, så kan du lave dem helt runde med en lille kagering på 6 eller 8 cm. Højden på dine røsti skal være 1,5 til 2 cm.
- Varm en pande med olie op, og steg dine kartoffelrøsti 4-5 minutter på hver side til de er gyldne og sprøde.
- Serveres straks, pynt gerne med lidt hakket purløg.