
Burgerboller med fuldkorn
Her i huset kan vi godt lide en god hjemmelavet burger til aftensmad. I en travl hverdag bliver det ofte til brioche burgerboller fra supermarkedet, men når der er god tid, og det skal være ekstra sundt og lækkert, så bager jeg disse velsmagende burgerboller med fuldkorn.
De grove burgerboller er lavet på fuldkorns grahamsmel og almindelig hvedemel, og det er en ganske nem opskrift. Bare spring ud i det, og selvom der er fuldkorn i, så er burgerbollerne stadig bløde, luftige og sprøde på toppen. Helt nybagte er det de bedste fuldkorns burgerboller, men de kan også sagtens komme i fryseren – og så har du til en dag, hvor der er mindre god tid. Eller til madpakken.
Brug f.eks. de lækre burgerboller til en pulled laks burger eller en vegetarisk rødbedeburger.
Nem opskrift på burgerboller med fuldkorn
- 375 g hvedemel*
- 100 g grahamsmel
- 3 dl vand, stuetemperatur
- 2 spsk olie
- 1 æg
- 20 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 æg, sammenpisket, pensles på toppen
- 1 håndfuld sesamfrø, drysses på toppen
* Der er forskel på hvedemel, så de 375 gram er vejledende. Det kan være, at din dej skal have lidt mere eller lidt mindre hvedemel. Dejen må ikke blive for fast, den skal kun lige akkurat begynde at slippe skålen.
Fremgangsmåde fuldkorns burgerboller
- Rør gæren ud i det tempererede vand. Tilsæt olie og æg.
- Bland hurtigt grahamsmel, salt og sukker i sin egen skål, og rør det herefter sammen med gærblandingen. Rør blandingen rundt i 5 minutter, og tilsæt så hvedemelet lidt efter lidt. Fortsæt med at ælte til dejen til den er ensartet, smidig og begynder at slippe skålen. Samlet æltetid ca. 15 minutter, brug gerne en røremaskine.
- Dæk skålen med dejen til med et viskestykke, og lad den hæve et lunt sted i en times tid.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den ganske kort. Del herefter dejen op i 8 stykker, og form dem til flade burgerboller. Kom burgerbollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket på bagepladen i 30 minutter. Pensl burgerbollerne med det sammenpiskede æg og drys sesamfrø på bollerne.
- Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 180 grader (alm. varme) i ca. 15 minutter.
Tips til burgerboller med fuldkorn
Du kan sagtens erstatte sesamfrøene med f.eks. chiafrø, blå birkes eller helt undlade frø på toppen.