Aftensmad

Boller i karry

Boller i karry har i flere generationer været et familiehit i de danske hjem. Det er ikke så underligt, for boller i karry smager fantastisk – og så er det ret nemt at lave.

Rettens oprindelse bliver nok aldrig helt opklaret. Karry kom naturligvis fra Indien, men kombinationen med kogte kødboller, karrysauce og ris er sandsynligvis pæredansk. Første gang denne populære ret optrådte i en dansk kogebog var i 1935, så snart har boller i karry 100 års jubilæum.


Min opskrift på kødboller og karrysauce

Kødboller:

  • 400 gram hakket grise- og kalvekød
  • 2 spiseskefulde hvedemel (= 20 gram)
  • 1 et finthakket løg
  • 1 æg
  • 1,25 deciliter mælk
  • 1½ teskefuld salt
  • Friskkværnet peber

Karrysauce:

  • 2 spsk smør (30 gram)
  • 2 spsk mel (20 gram)
  • 1 finthakket løg
  • 2 tsk karry
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl mælk
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Vi starter med kødbollerne, hvor kødet først blandes med saltet. Herefter tilsættes hvedemel, æg, finthakket løg og kværnet peber. Mælken tilsættes lidt efter lidt.
  2. Hvis farsen ikke virker fast nok, så sæt den i køleskabet 20-30 minutter. Det gør farsen mere fast.
  3. Form farsen til kødboller på størrelse med en lille golfbold, og kog kødbollerne 6-8 minutter i rigeligt med kogende vand. Kødbollerne kan formes med en teske eller lidt større ske.
  4. De færdigkogte kødboller tages lettest op af vandet med en hulske (eller lille si), og lægges i en skål til senere.
  5. Tilberedningen af karrysaucen starter med at smelte smørret i gryden, og tilsætte karryen, som får en god smag af at blive brændt lidt af i smørret. Tilsæt herefter det finhakkede løg og rør rundt i et minuts tid.
  6. Tilsæt nu mel, salt, peber og grøntsagsbouillon. Pisk saucen godt, mens mælken tilsættes lidt efter lidt indtil en passende konsistens er opnået. Karrysaucen koges videre ved svag varme i nogle få minutter.
  7. Smag karrysaucen til med ekstra salt, peber og karry. Alt efter ønsket smag.
  8. Læg kødbollerne i sovsen, og lad dem varme igennem inden retten serveres i en skål.

Imens har du kogt risen, som serveres til. Yderligere tilbehør kan være mangochutney, en æblesalat eller grønne ærter, som er traditionen hjemme hos os. Det var nu nok mest fordi børnene ikke kunne lide mangochutney.

Tips til boller i karry

Hvis man vil gøre lidt ekstra ud af sin boller i karry, så kan der serveres forskellige valgfri toppings til. Det kan f.eks. være æbletern, ristede kokosflager, bananskiver, rosiner, ananasstykker eller hvis det skal være endnu vildere, stegte baconstykker.

I samme kategori

Back to top button

Dette website bruger cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere