
Crème brûlée, her i Danmark ofte stavet creme brulee, er en lækker fransk dessert. En fløjlsblød vaniljecreme der smelter på tungen, og med et sprødt lag karamelliseret sukker på toppen. Lyder det godt? Det smager fantastisk, og med denne opskrift er det faktisk ret let at lave!
Skal du have gæster, så har crème brûlée en stor fordel. Den skal laves minimum nogle timer før, men kan faktisk godt forberedes dagen før. Så skal du bare karamellisere sukkeret på toppen lige inden servering, og hvis du har en gasbrænder er det jo et fint lille show for gæsterne.
I den originale franske opskrift er der kun fløde, men jeg erstatter noget af fløden med sødmælk. Det synes jeg giver denne klassiske dessert en bedre konsistens.
Opskrift på crème brûlée til 4-6 personer afhængig af størrelsen på dine ramekiner:
- 2,5 dl piskefløde
- 1,5 dl sødmælk
- 1 vaniljestang
- 75 g sukker
- 4 æggeblommer
- Rørsukker til karamellisering
Fremgangsmåde
- Skær vaniljestangen igennem på langs, og skrab omhyggeligt vaniljekornene ud. Gem vaniljestangen.
- Bland vaniljekornene med sukkeret, og pisk det sammen med vanilje og æggeblommer til en luftig æggesnaps.
- Varm piskefløde og sødmælk i en gryde sammen med vaniljestangen. Tag gryden af kogepladen ved ca. 90 grader, det er vigtigt at blandingen ikke kommer i kog. Fjern vaniljestangen og lad det køle af 5-10 minutter.
- Hæld nu langsomt, og under omrøring, flødeblandingen i æggesnapsen. Det er bedst kun at røre med en grydeske, brug af piskeris kan give unødvendige luftbobler i den færdige crème brûlée.
- Når det er rørt grundigt sammen, så hældes hele blandingen tilbage i gryden. Varm det langsomt op under omrøring til præcis 80 grader. Brug et madtermometer.
- Køl nu cremen ned til 20-30 grader, gerne i køleskab.
- Når cremen er kølet ned, så fjernes eventuelt skum på toppen, og cremen røres (ikke piskes) godt igennem for at fordele vaniljekornene.
- Hæld nu crème brûlée blandingen op i dine ramekiner, og sæt ramekinerne i en bradepande. Fyld vand i bradepanden, så det når op til omkring midten af ramekinerne.
- Sæt ramekinerne i en forvarmet ovn ved 120 graders over- og undervarme i ca. 45-55 minutter. Når cremen begynder at blive fast, og kun giver let efter ved tryk, så er de færdige.
- Dine crème brûlée skal nu afkøles i køleskabet i minimum 3 timer (og gerne natten over).
- Lige inden servering drysses hver crème brûlée med 1-2 tsk rørsukker. Brænd nu sukkeret med en gasbrænder, så det smelter og karamelliserer.
- Serveres straks til gæsterne, som får sig en sublim oplevelse.
Tips til crème brûlée
- Det er muligt at brænde et ekstra lag sukker på dine crème brûlée. Så bliver det ekstra tykt og ekstra sprødt.
- Crème brûlée kan serveres med friske bær som hindbær og/eller blåbær. Deres friske, syrlige smag er et godt match til denne søde, cremede dessert.