
Nybagte boller er noget af det bedste at sætte tænderne i, især mens de stadig er lune. Denne her opskrift giver bløde, smagfulde og luftige boller – med garanti de bedste boller jeg har har smagt.
Boller er især populære til fødselsdage, men de er også gode til morgenmad, madpakken eller et lille mellemmåltid efter skole/arbejde. Hvis bollerne gøres mere flade, kan de også nemt bruges som burgerboller.
- 500 g hvedemel
- 2,5 dl lunkent vand
- 30 gram gær
- 50 gram smør, stuetempereret.
- 1 æg
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk salt
- Til pensling: 1 sammenpisket æg
Fremgangsmåde
Der er tre muligheder for at ælte dejen. Jeg foretrækker en røremaskine, men det er også muligt at bruge en håndpisker med dejkroge eller hænderne. Så længe alt røres godt sammen, så bliver bollerne gode.
- Start med at komme gæren i det lunkne vand, og sørg for at gæren bliver helt opløst under omrøring. Bland herefter ægget i, og tilsæt så mel, sukker og salt. Rør dejen indtil den er ensartet og akkurat slipper skålen.
- Tilsæt så smørret, som du forinden har skåret i mindre stykker. Herefter æltes dejen i 5-8 minutter indtil den er glat og blank.
- Dæk skålen til, og lad dejen hæve i stuetemperatur i 25-30 minutter.
- Rul dejen ud til en pølse og del den i 12-14 lige store stykker. Form bollerne i hænderne og læg dem på 1-2 bageplader med bagepapir. Dæk bollerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve i 30-40 minutter.
- Pensl bollerne med æggeblandingen, det giver dem en flot, blank overflade.
- Bag bollerne ca. 10 minutter i en almindelig ovn ved 220°. Har du sat bollerne på to plader bages de ved 200° i varmluftovn. Tag bollerne ud af ovnen, når de overfladen er flot gylden (se billedet).
- Lad bollerne køle af på en rist, ikke på den varme bageplade.
Tips til bollerne
Bollerne kan sagtens komme i fryseren, men lad dem køle helt af først. Så er det nemt at tage en bolle ud af fryseren og lægge den i børnenes madpakke. Serverer du de optøede boller hjemme, så kan bollerne med fordel lunes nogle få minutter i ovnen.